Laddar

15 dagars nationellt nödläge

15 dagars nationellt nödläge gäller från nu

Efter ett sju timmar långt ministermöte framträdde Spaniens regeringschef Pedro Sánchez vid klockan 21 på lördagskvällen och meddelade att landet utlyser nationellt nödläge. Det började gälla från midnatt. För Spaniens cirka 47 miljoner invånare gäller beskedet kraftigt inskränkt rörelsefrihet under de kommande 15 dagarna.

”Stanna hemma” var beskedet från Pedro Sánchez när han höll ett tal till nationen på lördagskvällen. Efteråt följde en presskonferens över videoföring där journalisters frågor var inspelade på förhand.

Sánchez nämnde flera gånger under sitt tal om att ”ta hunden på en promenad” som en tillåten aktivitet, men i övrigt gäller att ”stanna hemma”.

Det blir förbud mot att lämna sitt hem. Undantag görs för att ta sig till arbetet, besöka sjukvården eller göra nödvändiga inköp i matbutiker, apotek eller bensinstationer. Alla affärer, utom matbutiker, apotek och andra butiker som säljer absolut nödvändiga förnödenheter, ska hållas stängda. Den spanska regeringen hänvisar till ”Force majeure” det vill säga en oförutsägbar händelse vars effekter inte följer given ordning eller avtal.

Det har även tagits beslut om att samtliga tidningskiosker ska hålla öppet så att allmänheten ska kunna köpa en tidning och hålla sig informerad om läget. Detta för att motverka fake news och felaktiga uppgifter.

Stängningen gäller även barer, restauranger, konferens-, fritids- och idrottsanläggningar samt teatrar och biografer, överallt där många människor normalt samlas.

På söndagen rapporterade Diario SUR om hur lokalpolis, nationalpolis och Guardia Civil i Málaga, Nerja, Torrox och Vélez Málaga ber folk som är ute och promenerar att återvända till sin bostad. Enligt tidningen informerar polisen gångtrafikanter om det nationella nödläget och kravet att hålla sig hemma om det inte är absolut nödvändigt att göra vissa inköp. Några sanktioner eller böter har ännu inte skrivits ut även om det kan bli aktuellt.

Almuñécar kommun på Costa Tropical skriver i ett pressmeddelande att Guardia Civil och lokalpolisen har bett utländska turister i Velilla och San Cristóbal att bege sig till sina bostäder om de inte har skäl att röra sig ute (bilden).

Enligt den kommunala ordningslagen riskerar personer som vistas utomhus och bryter mot det nationella nödläget böter på mellan 100 till 600 euro. Vid allvarliga fall kan böterna sträcka sig till 60.000 euro.

I beslutet om nationellt nödläge ingår även att inrikesdepartementet får kontroll över samtliga polisstyrkor även autonoma poliskårer i Katalonien, Baskien och Navarra. Totalt rör det sig om 400.000 gendarmer och poliser samt civilförsvaret. Även militären är klar om de behövs i kampen mot smittspridningen.

Pedro Sánchez betonade flera gånger under sitt tal behovet av nationell samling och enhet i kampen mot viruset. Han nämnde även regeringens planer om stödpaket till anställda och företag.

Antalet avgångar med flyg och tåg kommer att reduceras. Resenärer uppmanas att söka information på de olika bolagens webbplatser.

På lördagen kom det beslut om att ställa in påskprocessionerna i Málaga och många andra orter.

På söndagen har Sveriges ambassad i Madrid uppdaterat sin webbplats med anledning av det nya nationella nödläget. De skriver:

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.
Har du bokat en resa till Spanien? Kontakta ditt flygbolag eller ditt resebolag för information om vad som gäller för din resa.

Spanien har ett pågående utbrott av det nya coronaviruset med snabbt ökande smittspridning i samhället. Staden och regionen Madrid är hittills värst drabbat av utbrottet.

Spaniens premiärminister, Pedro Sanchez, har med ett dekret lördagen den 14 mars utlyst ett nationellt nödläge. Det innebär bland annat att rätten att röra sig ute har begränsats i hela landet. Det är endast tillåtet att gå ut för att handla mat, besöka vården, gå till jobbet, ta hand om behövande äldre, barn och handikappade, besöka banken samt i nödsituationer. Dekretet ger även rätt att återvända hem.

Skolor, restauranger, barer, muséer och nöjeslokaler etc. kommer att hålla stängt i minst två veckor och de som kan arbeta hemifrån ska göra så.
Ambassaden har i nuläget inte någon uppgift om att dekretet skulle medföra att gränserna stängs eller flygtrafiken in och ut ur Spanien begränsas. Har du en flygresa inbokad bör du kontakta ditt flygbolag eller researrangör för information.

Det spanska hälsodepartementet uppdaterar löpande informationen om situationen i de olika regionerna i Spanien på sin hemsida och på twitter @SaludPublicaEs. De regionala hälsomyndigheterna har ansvaret för sjukvården i de spanska regionerna och svarar även på allmänhetens frågor.