Laddar

Sierra Nevada öppnar för säsongen!

Sierra Nevada öppnar för säsongen

Alla förknippar kanske inte Spanien med skidåkning, men Spanien har många bra skidorter. En av de allra bästa är Sierra Nevada och den öppnar för säsongen lördagen den 24 november.

Flera dagars snö och ett toppmodernt snökanonssystem gör det möjligt för Europas sydligaste skidort att öppna över fyrtio kilometer pist redan i morgon lördag. Pisterna inspekterades i morse och teknikerna konstaterade att förhållandena i backarna är mycket bra.

Klockan 09:00 öppnar liftarna och de stänger 16:45, första dagen är det 9 liftar och 53 pister öppna och snötäcket är enligt uppgift nu på morgonen mellan 20 och 150 centimeter och kvalitén bedöms som pulver. Det är totalt 43,5 km pist som öppnar i zonerna Borreguiles, Veleta, Loma de Dílar och Río.

Skidorten Sierra Nevada, med samma namn som bergskedjan, ligger i Andalusien i södra Spanien med Granada som närmaste stad. Här finns ett tjugotal toppar på över 3000 m ö h. Högsta toppen Mulhacén mäter 3.482 meter och är Iberiska halvöns högsta berg. Själva skidorten Pradollano ligger i sydligt läge på cirka 2100 meters höjd, skyddad av bergskedjans näst högsta topp Veleta (3.395 m.)

Det är också Europas sydligaste skidort, bara 27 km från Granada. Det är heller inte speciellt långt från kusten upp till skidåkningen, från Motril på Costa Tropical är det mindre än 10 mil och från Málaga på Costa del Sol ca 160 km. Vill du åka dit från Aguilas så är det bara 29 mil via motorväg.

Hur det ser ut med snön, liftarna och pisterna kan enkelt kontrolleras på skidortens webbsida, där finns också ett flertal webbkameror: sierranevada.es där kan man också boka boende och se vad liftkort kostar mm.